Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

Uwielbiam łososia, uwielbiam makaron więc z połączenia tych dwóch składników musiało powstać coś wspaniałego :) Pyszne tagliatelle z łososiem i szpinakiem :) Ale aby jeszcze bardziej podkreślić smak tego dania dodałem do makaronu odrobinę szpinaku, który doskonale będzie się komponował z łososiem i śmietaną.

Składniki na tagliatelle z łososiem i szpinakiem:

  • 200g makaronu tagliatelle
  • 200g łososia
  • 300g śmietany
  • 200g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przepis na tagliatelle z łososiem i szpinakiem:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Na patelni na 2 łyżkach oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  3. Dodajemy umyty wcześniej szpinak i całość dusimy razem ok 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Do szpinaku dodajemy śmietanę 18% i całość delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy). Jak śmietana będzie ciepła dodajemy łososia i chwilę go podgrzewamy.
  5. Na patelnię przekładamy makaron i całość delikatnie mieszamy.

Pychotka :)

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.