Tagliatelle z dynią

Tagliatelle z dynią

Pędzę z publikacją kolejnego przepisu z wykorzystaniem dyni. Tym razem szybkie tagliatelle z dynią, świetnie nadające się na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Do przygotowania takiego obiadu potrzebujemy dosłownie kilku składników.

Dynia oprócz ciekawego smaku posiada też wiele właściwości zdrowotnych (sprawdźcie dlaczego warto jeść dynię).

Tagliatelle z dynią – składniki (2 porcje)

  • 400g dyni
  • 1 cm imbiru
  • makaron tagliatelle
  • 3 łyżki śmietany
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 20g parmezanu

Tagliatelle z dynią – przepis

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Cebulę szklimy na odrobinie oleju (najlepiej na oleju kokosowym – nasza potrawa nie będzie miała dodatkowo smaku oleju), następnie dodajemy pokrojoną cukinię i całość dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Jak dynia będzie w połowie miękka, dodajemy śmietanę, starty parmezan, starty imbir- wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Na patelnię dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy, podajemy …

Tagliatelle z dynią

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.