Ciasto Maxi King to ciasto bez pieczenia, dla tych wszystkich którzy nie przepadają i nie potrafią piec ciast.

Szybkie i proste w przygotowaniu, uda się każdemu!

Składniki na ciasto Maxi King:

  • ok. 40-45 herbatników
  • masa kajmakowa – krówkowa (ok. 500g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 300g margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 500g mleka w proszku
  • 150g orzeszków ziemnych (bez soli)
  • 2 czubate łyżki śmietany 30%
  • 1/2 mlecznej czekolady
  • 1 gorzka czekolada

Przepis na ciasto Maxi King:

  1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 2/3 szklanki cukru oraz 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Po zagotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
  2. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki, a następnie na suchej patelni prażymy.
  3. Margarynę ucieramy mikserem, a następnie dodajemy ostudzone mleko oraz 500g mleka w proszku. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (my użyliśmy blaszki z wyjmowanym dnem) i na dnie układamy warstwę herbatników, a na nią połowę masy mlecznej. Najlepiej jest układać masę mleczną zanim nam zgęstnieje.
  5. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich rozsmarowujemy masę krówkową (aby dobrze nam się rozsmarowywała, dobrze jest wsadzić puszkę z masą na chwilę do gorącej wody).
  6. Na masie krówkowej układamy pozostałą masę mleczną, a następnie kolejną warstwę herbatników.
  7. Czekolady roztapiamy w rondelku i dodajemy 2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy. Masę czekoladową rozprowadzamy po herbatnikach i całość posypujemy orzeszkami.

Ciasto jest pyszne :)

Szybkie ciasto Maxi King Szybkie ciasto Maxi King Szybkie ciasto Maxi King Szybkie ciasto Maxi King Szybkie ciasto Maxi King Szybkie ciasto Maxi King