Szpinak – właściwości lecznicze

Szpinak - właściwości lecznicze

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą.

Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy C oraz luteiny – czyli przeciwutleniaczom.

Właściwości lecznicze szpinaku

  • zawiera sporą ilość potasu, który reguluje i obniża ciśnienie krwi, dlatego zalecany jest szczególnie osobom z nadciśnieniem
  • zawiera znaczne ilości żelaza, które w głównej mierze bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, ale nie tylko… wspomaga w naszym organizmie transport tlenu.
  • zawiera witaminę K, niezbędną w procesie krzepnięcia krwi
  • zawiera kwas foliowy, dlatego powinien być spożywany przez kobiety w ciąży. Kwas foliowy wspomaga i chroni nasz układ nerwowy
  • jest niskokaloryczny – 100g szpinaku to tylko ok. 20-23 kcal

Kto powinien jeść szpinak

Szpinak powinien być spożywany przede wszystkim przez kobiety w ciąży oraz osoby dbające o linię. Polecany jest także wszystkim cierpiącym na nadciśnienie.

Niestety zawiera w sobie kwas szczawiowy, który nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z kamicą nerkową.

Należy również pamiętać, aby nie spożywać go w zbyt dużej ilości.

Jak przygotować szpinak

Szpinak możemy jeść na surowo, bądź poddany obróbce termicznej. Możemy wykorzystać zarówno szpinak świeży jak i mrożony, jednak ten pierwszy jest znacznie lepszy.

Warzywo to świetnie komponuje się z makaronami, serami (na przykład parmezanem), owocami (na przykład gruszką), a obecnie coraz częściej zdobywa uznanie przy przygotowywaniu smoothie.
Świetnie sprawdzi się również jako farsz do naleśników, albo pierogów.

Sam w sobie szpinak jest dość mdły, dlatego przy jego przygotowywaniu powinniśmy pamiętać aby podkreślić jego smak, przez dodanie odrobiny czosnku, soli i pieprzu. Świetnie ze szpinakiem komponuje się również gałka muszkatołowa.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.