Sos czosnkowy – jak przygotować

Sos czosnkowy - jak przygotować

Sos czosnkowy to chyba obecnie najbardziej popularny sos używany przez Polaków. Idealnie pasuje zarówno do mięsa z grilla, pizzy, pieczywa czy sałatek.

W sklepach możemy kupić już gotowe sosy czosnkowe, tylko ten przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy i tańszy. Przygotowując samemu taki sos, mamy pewność jakich składników do jego przygotowania użyliśmy oraz kiedy był on zrobiony.

Pamiętajmy, że czosnek to naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje, hamuje rozwój choroby i wpływa na obniżenie ciśnienia. Warto również pamiętać, że czosnek wspomaga pracę układu pokarmowego- wspomagając trawienie.

Sos czosnkowy możemy przygotować w wersji fit – bez użycia majonezu, bądź w wersji troszkę bardziej kalorycznej z użyciem majonezu.

Mi osobiście dużo bardziej odpowiada wersja z majonezem.

Wybór pozostawiam już Wam.

Sos czosnkowy – składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (w wersji fit, zrezygnujcie z majonezu)
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sos czosnkowy – przygotowanie

Czosnek drobno siekamy i ucieramy nożem z dodatkiem soli. Następnie mieszamy go z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.