Śmietanowy tort z owocami

śmietanowy tort z owocami

To nasza niespodzianka na dzień ojca połączony z imieninami Piotra :)
Śmietanowy tort z owocami wcale nie jest aż tak skomplikowany w przygotowaniu, jak to wydawać by się mogło. Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych, świeżych, sezonowych owoców.

Przygotowanie ponczu do nasączenia

Biszkopt – składniki na dwa biszkopty

  • jajka (10 sztuk)
  • cukier puder (2 szklanki)
  • cukier waniliowy (4 łyżeczki)
  • mąka (2 szklanki)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)

Masa śmietanowa

  • śmietana 30% (1000g)
  • cukier puder (1/3 szklanki)
  • serek mascarpone (500g)
  • śmietanfix (3 małe torebki)

Poncz

  • woda (1/2 szklanki)
  • syrop z brzoskwiń z puszki (1/2 szklanki)
  • sok z cytryny (1/2 cytryny)

Dodatkowo

  • brzoskwinie z puszki
  • świeże owoce np. maliny, jagody

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowaliśmy 2 biszkopty, aby tort był znacznie wyższy. Powyżej znajdziecie listę potrzebnych składników, jeśli będziecie robili biszkopty oddzielnie, albo tylko jeden- to podzielcie składniki na pół.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 35-40 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut.

Odstawiamy je do ostygnięcia.

Przygotowanie ponczu do nasączenia

Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku

Przygotowanie kremu do tortu

W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę to śmietanfixy nie są potrzebne, jednak ich dodanie będzie powodowało, że masa nie będzie chłonęła zbyt dużo wilgoci i nam nie wypłynie z tortu.

Masę kremową dzielimy na 5 części.

Przygotowanie tortu

Biszkopty kroimy na połowę wzdłuż, następnie każdy z nich nasączamy przygotowanym ponczem.

Na pierwszy blat wykładamy 1 część masy, a następnie układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i następnie nakładamy krem i brzoskwinie itd.

Brzegi oraz wierzch także smarujemy kremem. Górę tortu dekorujemy świeżymi owocami np. malinami, jagodami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.