Smażone krewetki

Smażone krewetki

W Polsce owoce morza są bardzo drogie, ale od czasu do czasu można znaleźć ciekawą promocję w sklepach :) Nam udało się upolować w promocji krewetki :)

Krewetki możemy przygotować na różne sposoby, jednak te najprostsze są najlepsze, bo wydobywają z krewetek cały ich smak. My postanowiliśmy przygotować smażone krewetki z czosnkiem.

Smażone krewetki – składniki:

  • 500g krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • bagietka
  • 70 ml białego wytrawnego wina

Smażone krewetki – przepis:

  1. Obieramy krewetki – odcinamy głowę krewetki, obieramy ze skorupki, nacinamy wzdłuż i usuwamy czarną żyłkę ze środka.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki masła, pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chilli.
  3. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy krewetki z jednej strony przez 1 minutę.
  4. Przekręcamy krewetki na drugą stronę, dolewamy wino i dusimy je przez 2 minuty.

Krewetki możemy podać z bagietką, która doskonale będzie wchłaniała maślany aromat sosu.

Smażone krewetki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.