Śledzie w śmietanie – szybki przepis

Śledzie w śmietanie

Bardzo lubię śledzie w każdej postaci. Nigdy nie miałem okazji zrobić śledzi w śmietanie, pomimo, że je bardzo lubię (zawsze były tylko te kupne w różnych sosach). Tym razem miałem je obiecane u Madzi, a ja tylko podpatrywałem jak się je robi :) Zatem nie czekajcie dłużej i zobaczcie jak zrobić śledzie w śmietanie.

Śledzie w śmietanie – składniki

  • 200 g śledzi
  • ok. 150 ml śmietany
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula (możemy zastąpić ją zwykłą cebulą)
  • przyprawy: cukier, pieprz i sól

Śledzie w śmietanie – przepis

Przygotowanie śledzi w śmietanie jest niezwykle proste. Jeśli kupiliśmy płaty śledziowe z beczki musimy je najpierw namoczyć w zimnej wodzie, aby nie były zbyt słone (ok. 2 godzin).

My wykorzystaliśmy śledzie ze słoika.

Płaty śledziowe kroimy w paseczki o grubości ok. 1 cm (jeśli płaty są duże, spokojnie możemy przekroić paseczek jeszcze na pół).

Następnie kroimy w drobną kostkę cebulę oraz ogórki konserwowe.

Do miseczki wkładamy wszystkie pokrojone składnik, doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i próbujemy. Jeśli będzie za mało słone możemy dodać odrobinę soli, jednak róbmy to na samym końcu, bowiem śledzie były już bardzo słone więc nie powinniśmy ryzykować dodawania soli już na początku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.