Śledzie w curry

Śledzie w curry

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne śledzie w oleju, proponuję zerknąć na przepis „Śledzie w curry”. To świetna alternatywa do tradycyjnych śledzi i będzie pasowała nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, Święta Wielkanocne, ale doskonale sprawdzą się jako przystawka na każde przyjęcie :)

Na ich przygotowanie nie potrzebna wiele czasu, ale warto zrobić je parę godzin wcześniej, tak aby nabrały aromatu i smaku curry.

Śledzie w curry – składniki:

  • 4 cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1/2 torebki curry
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 300g śledzi a’la matias

Śledzie w curry – przepis:

  1. Cebulę kroimy w ćwierć plasterki, a następnie szklimy na odrobinie oleju.
  2. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier do smaku, a następnie dodajemy curry. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Po przestygnięciu dodajemy 2 łyżki majonezu i całość mieszamy.
  4. Śledzie namaczamy w wodzie, aby nie były zbyt słone.
  5. Śledzie układamy na półmisku, a następnie polewamy cebulą w curry.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.