Skrzydełka pieczone z ryżem

Skrzydełka pieczone z ryżem

Skrzydełka pieczone z ryżem to fantastyczny pomysł na weekendowy obiad. Obiad przygotujemy w kilka chwil (nie licząc pieczenia), a pozostały czas możemy przeznaczyć dla rodziny.

Ogromną zaletą tego dania jest także to, że przygotujemy wszystko razem, nie musimy oddzielnie gotować ryżu albo ziemniaków, wszystko przygotujemy za jednym zamachem :)

Skrzydełka pieczone z ryżem – składniki:

  • 1kg skrzydełek
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 kostki rosołowe
  • 750 ml wody
  • 100g margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 10 łyżek ketchupu
  • 3 ząbki czosnku

Skrzydełka pieczone z ryżem – przepis:

  1. Skrzydełka dokładnie myjemy, następnie posypujemy przyprawą do kurczaka (bądź naszymi ulubionymi przyprawami) i wstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki.
  2. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem wsypujemy ryż, a następnie układamy skrzydełka. Na skrzydełkach układamy pokrojoną w plasterki cebulę i marchewkę.
  3. W rondelku przygotowujemy wywar wywar składający się z wody, margaryny, cukru, pieprzu, ostrej papryki, słodkiej papryki, kostki rosołowej (do smaku), ketchupu i czosnku.
  4. Zagotowanym wywarem zalewamy skrzydełka i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 godzinę 20 minut.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.