Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana

Bardzo często szukamy inspiracji na przygotowanie pysznej sałatki do potraw z grilla. Jedną z naszych ulubionych sałatek była i cały czas jest sałatka ziemniaczana – idealnie pasuje do potraw z rusztu. Jednak jest ona dość ciężka ze względu na zawartość majonezu.

Postanowiliśmy zatem przygotować wersję znacznie lżejszą, bogatszą w składniki. Sałatka zatem będzie lekka i bardzo orzeźwiająca, jej smak urozmaici dodana świeża bazylia. Tylko pamiętajcie to jeden z ważniejszych jej składników i nie można go pominąć, bo inaczej straci ona cały swój smak i wyjątkowość.

Ze względu na swoją prostotę sałatkę będziemy mogli przygotować dosłownie w 20 minut, tylko ugotujcie ziemniaki dzień wcześniej :)

Musicie jej spróbować :) Polecam!

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – składniki (dla 2-3 osób)

  • 4 ziemniaki (ok. 400 g)
  • pęczek rzodkiewki
  • 120 g sera feta (ok. 1/3 kostki)
  • spora garść świeżej bazylii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – przepis

Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Powinny one być al dente. Pamiętajcie- nie rozgotujcie ich :)

Rzodkiewkę, ziemniaki, ser feta kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie piórka. Bazylię siekamy na mniejsze kawałki (możemy również ją porwać na mniejsze kawałki)

Wszystkie składniki mieszamy w misce z 3 łyżkami oliwy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.