Ryż curry

Gotowy ryż
Gotowy ryż curry

Ryż curry to doskonały dodatek do każdego dania. Przede wszystkim powinniśmy go wykorzystywać w przygotowaniu dań kuchni chińskiej. Żółta odmiana curry jest bardzo łagodna i bardzo aromatyczna.

Czas wykonania: szybko
Poziom trudności:
łatwa
Liczba porcji: 1-2 porcje

Ryż curry – składniki:

  • ryż
  • żółte curry

Składniki ryż curry

Ryż curry – przepis

Wykorzystuję ryż w torebce aby było szybciej i łatwiej. Możemy wykorzystać także ryż sypany, jednak przed jego ugotowaniem powinniśmy go najpierw przez chwile namoczyć.

Gotujemy wodę na ryż, gdy tylko się zagotuje wkładamy do garnka ryż i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Gdy ryż będzie już ugotowany, odsączamy go z wody i wkładamy do garnka/patelni, dosypujemy ok 3-4 duże łyżki curry i dosłownie przez chwilę smażymy, aby pozbyć się z ryżu nadmiaru wody, cały czas mieszając aby ryż się nie posklejał.

Jak już będziemy mieli wymieszany dokładnie ryż z żółtym curry możemy przekładać danie na talerze.

Ryż curry ugotowany

Dodawanie curry

Gotowy ryż curry

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.