Ryba w sosie koperkowym

Ryba w sosie koperkowym

Jedzenie ryb jest bardzo zdrowe. Ostatnio wrzuciłem przepis na pieczonego pstrąga, tym razem będzie to rybka w sosie koperkowym. Wyszła dość pieprzna :) ale dzięki temu miała swój wyrazisty smak.

Składniki na rybę w sosie koperkowym:

  • 2-3 filety rybne (my użyliśmy filetu z flądry)
  • 1 kubek śmietany 18% (400 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • sól
  • czarny pieprz

Przepis na rybę w sosie koperkowym:

  1. Rybę dokładnie myjemy, układamy w brytfance/ naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Do ryby powinniśmy używać białego pieprzu, ale czarny będzie tutaj doskonale kontrastował z białym kolorem śmietany.
  2. Koperek myjemy, drobno siekamy, a następnie dodajemy go do śmietany. Do śmietany dodajemy łyżkę soku z cytryny, 1/4 szklanki białego wina i odrobinę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Rybę polewamy sosem koperkowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.

Rybę w sosie śmietanowym możemy podać z gotowanymi, pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami.

Smacznego!

IMG_1605-Edit

IMG_1608-Edit

IMG_1609-Edit

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.