Ryba na parze – Miętus królewski

Kolejny przepis na rybę. Tym razem postanowiłem przygotować zdrową odmianę, unikając smażenia w głębokim tłuszczu, unikając panierki z mąki i jajka, a z tłuszczów użyłem tylko odrobiny masła do smaku. Będzie to ryba na parze :)

Jest to świetny przepis dla osób, które są aktualnie na diecie, albo po prostu mają ochotę spróbować czegoś co nie jest przygotowywane na tłuszczu. Pokażę w jaki sposób można ją przygotować nie mając parowaru.

Wykorzystam do tego bardzo dobrą i delikatną białą rybę - Miętusa królewskiego.

Czas wykonania: średni
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1 porcja

Ryba na parze- składniki:

  • ryba - miętus królewski
  • sól
  • masło
  • pieprz
  • pietruszka
  • rozmaryn

Ryba na parze - składniki

Ryba na parze- przepis:

Po umyciu ryby musimy ją osuszyć. Następnie z jednej strony przyprawiamy solą i pieprzem i tą stroną kładziemy ją na foli aluminiowej. Z drugiej strony robimy to samo i posypujemy ją natką pietruszki i rozmarynem. Możemy zamiast pieprzu użyć pieprzu ziołowego. Na wierzch kładziemy odrobinę masła.

Następnie bardzo dokładnie zawijamy w folię aluminiową.

Na dużej patelni gotujemy na dnie wodę i kładziemy na nią zawiniętą w folię rybę. Całość przykrywamy pokrywką, tak aby ryba gotowała się w parze. W taki sposób pieczemy ją jakieś 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy cała woda z dna nie wyparowała.

Ryba na parze - przyprawianie ryby

Ryba na parze - pieczenie ryby

Ryba na parze - upieczona ryba

Ryba na parze - gotowe danie

Dodaj komentarz.

Zostaw komentarz