Kulinarny blog

Ryba na parze - gotowe danie

Kolejny przepis na rybę. Tym razem postanowiłem przygotować zdrową odmianę, unikając smażenia w głębokim tłuszczu, unikając panierki z mąki i jajka, a z tłuszczów użyłem tylko odrobiny masła do smaku.

Jest to świetny przepis dla osób, które są aktualnie na diecie, albo po prostu mają ochotę spróbować czegoś co nie jest przygotowywane na tłuszczu. Pokażę w jaki sposób można ją przygotować nie mając parowaru.

Wykorzystam do tego bardzo dobrą i delikatną białą rybę – Miętusa królewskiego.


Czas wykonania:
średni
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1 porcja

Składniki:

  • ryba – miętus królewski
  • sól
  • masło
  • pieprz
  • pietruszka
  • rozmaryn

Ryba na parze - składniki

Przepis

Po umyciu ryby musimy ją osuszyć. Następnie z jednej strony przyprawiamy solą i pieprzem i tą stroną kładziemy ją na foli aluminiowej. Z drugiej strony robimy to samo i posypujemy ją natką pietruszki i rozmarynem. Możemy zamiast pieprzu użyć pieprzu ziołowego. Na wierzch kładziemy odrobinę masła.

Następnie bardzo dokładnie zawijamy w folię aluminiową.

Na dużej patelni gotujemy na dnie wodę i kładziemy na nią zawiniętą w folię rybę. Całość przykrywamy pokrywką, tak aby ryba gotowała się w parze. W taki sposób pieczemy ją jakieś 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy cała woda z dna nie wyparowała.

Ryba na parze - przyprawianie ryby

Ryba na parze - pieczenie ryby

Ryba na parze - upieczona ryba

Ryba na parze - gotowe danie

Kategorie: Obiady, Ryby

Zostaw komentarz


Ostatnie przepisy

Makaron z sosem bolognese

Multicooker – Makaron z...

Dodany 30 stycznia 2015

0 komentarzy

Szybka tortilla z serkiem śmietankowym

Szybka tortilla z serkiem...

Dodany 28 stycznia 2015

0 komentarzy

Filet z brokułem na parze

Multicooker – Filet z...

Dodany 28 stycznia 2015

1 komentarz

Ostatnie posty

Leniwa sobota - pyszne śniadanko

Leniwa sobota – pyszne...

Dodany 31 stycznia 2015

0 komentarzy

Przegląd ciast

Ciasta bez pieczenia –...

Dodany 26 stycznia 2015

0 komentarzy

Multicooker

Multicooker

Dodany 22 stycznia 2015

1 komentarz