Ryba na parze – Miętus królewski

Kolejny przepis na rybę. Tym razem postanowiłem przygotować zdrową odmianę, unikając smażenia w głębokim tłuszczu, unikając panierki z mąki i jajka, a z tłuszczów użyłem tylko odrobiny masła do smaku.

Jest to świetny przepis dla osób, które są aktualnie na diecie, albo po prostu mają ochotę spróbować czegoś co nie jest przygotowywane na tłuszczu. Pokażę w jaki sposób można ją przygotować nie mając parowaru.

Wykorzystam do tego bardzo dobrą i delikatną białą rybę - Miętusa królewskiego.


Czas wykonania:
średni
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1 porcja

Składniki:

  • ryba - miętus królewski
  • sól
  • masło
  • pieprz
  • pietruszka
  • rozmaryn

Ryba na parze - składniki

Przepis

Po umyciu ryby musimy ją osuszyć. Następnie z jednej strony przyprawiamy solą i pieprzem i tą stroną kładziemy ją na foli aluminiowej. Z drugiej strony robimy to samo i posypujemy ją natką pietruszki i rozmarynem. Możemy zamiast pieprzu użyć pieprzu ziołowego. Na wierzch kładziemy odrobinę masła.

Następnie bardzo dokładnie zawijamy w folię aluminiową.

Na dużej patelni gotujemy na dnie wodę i kładziemy na nią zawiniętą w folię rybę. Całość przykrywamy pokrywką, tak aby ryba gotowała się w parze. W taki sposób pieczemy ją jakieś 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy cała woda z dna nie wyparowała.

Ryba na parze - przyprawianie ryby

Ryba na parze - pieczenie ryby

Ryba na parze - upieczona ryba

Ryba na parze - gotowe danie

Dodaj komentarz.

Zostaw komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jajecznica z oliwkami - gotowe danie
Jajecznica z oliwkami

Porządne śniadanie to podstawa, aby dobrze zacząć każdy dzień. Ostatnio ... czytaj dalej

Zamknij