Risotto z parówkami

risotto z parówkami

Tytuł jest niezwykle przewrotny, bo jeszcze nie spotkałem się z risotto z parówkami… ale dlaczego nie przygotować w ten sposób tego dania. Oczywiście prawdziwe risotto przygotowuje się w zupełnie inny sposób, ale to mój pomysł na obiad i będzie tak, a nie inaczej :)

Risotto z parówkami – składniki:

  • 4-5 parówek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 duże pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 torebka ryżu
  • olej do smażenia

Risotto z parówkami – przepis:

  1. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Parówki kroimy w grube plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Parówki i cebulę podsmażamy na patelni.
  3. Paprykę kroimy w dużą kostkę i dodajemy do parówek, całość podsmażamy aż papryka delikatnie zmięknie.
  4. Dodajemy pokrojone pomidory, fasolę, koncentrat pomidorowy i całość razem dusimy przez kilka minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Na patelnię dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i dosłownie przez 2-3 minuty wszystko razem dusimy.
  6. Risotto z parówkami wykładamy na talerz i jeśli lubimy posypujemy odrobiną parmezanu.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.