Puree z ziemniaków

Puree ziamniaczane

Puree z ziemniaków to niby nic wielkiego, a jednak… Danie bardzo proste w przygotowaniu, ale chodzi o to, aby było delikatne, aksamitne, puszyste i rozpływające się w ustach. Tak przygotowane ziemniaki z całą pewnością będą z chęcią konsumowane przez dzieci.

W Polskich domach i nie tylko ziemniaki służą jako dodatek do wielu potraw. Jednak najczęściej są podawane prosto z wody w kawałkach, bądź przeciśnięte przez praskę.

Pokażę Wam w jaki sposób przygotować z nich puszyste puree ziemniaczane, które odmieni Wasz codzienny obiad.

Puree z ziemniaków – składniki (na 2 porcje)

  • 4 ziemniaki
  • łyżka śmietany (możecie zastąpić ją mlekiem -5 łyżek)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Puree z ziemniaków – przygotowanie

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Pamiętajcie aby posolić ziemniaki dopiero 5 minut przez zakończeniem gotowania. Odcedzamy.

Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę i całość razem ubijamy (przeciskamy przez praskę).

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Puree z ziemniaków podajemy posypane świeżo posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.