Pstrąg łososiowy i pieczone ziemniaczki

Pstrąg łososiowy i pieczone ziemniaczki

Pstrąg łososiowy i pieczone ziemniaczki to chyba jedno z najprostszych dań rybnych do przygotowania :) Wykorzystamy tutaj do jego przygotowania zarówno tradycyjny sposób jaki i trochę nowoczesnej technologii, a mianowicie multicooker.

Zacznijmy jednak od tego, że pstrąg łososiowy to ryba z rodziny łososiowatych, swoją nazwę zawdzięcza kolorowi wstęgi wzdłuż linii bocznej. Ryba ta dostępna jest przez cały rok. Hodowany jest on w wielu krajach na świecie i staje się coraz bardziej popularny.

Składniki:

  • 1 płat pstrąga łososiowego
  • 7 ziemniaków
  • mąka
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej
  • oliwa

Pieczone ziemniaczki – przepis:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej grubości plasterki.
  2. Do misy multicookera wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojone ziemniaki i doprawiamy całość przyprawami (słodką papryką, przyprawą do ziemniaków, ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym). Włączamy program FRY (15 minut) i podsmażamy ziemniaki od czasu do czasu je mieszając.
  3. Po zakończeniu programu, włączamy program BAKE (20 minut, 180 st. C), zamykamy pokrywę i pieczemy ziemniaczki.

Pstrąg łososiowy – przepis

  1. Pstrąga myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Obtaczamy w mące (nadmiar strzepujemy).
  3. Smażymy na rozgrzanej, niewielkiej ilości oleju, po ok. 5-6 minut z każdej strony (zaczynamy smażenie od strony bez skóry).

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.