Przepis na naleśniki z truskawkami

Przepis na naleśniki z truskawkami

Pora odpocząć choć na chwilę od mięsa i ziemniaków w różnych postaciach. Dziś pokażę jak w łatwy i co najważniejsze szybki sposób zrobić naleśniki z truskawkami.

Podpowiem również z czym jeszcze można je podać i jak ładnie udekorować talerz aby na sam ich widok zachciało nam się jeść.

Naleśniki z truskawkami- składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • szklankę mleka
  • ewentualnie wodę mineralną (najlepiej gazowaną) gdyby ciasto było za gęste

Naleśniki z truskawkami- dodatki

  • serek owocowy
  • dżem (ja skorzystałem z domowego dżemu śliwkowego z domieszką czekolady)

Naleśniki z truskawkami- przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta do naleśników. Do dużej miski wrzucamy wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, sól, a następnie dodajemy mleko, oraz wbijamy jajka.

Całość dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, ale najlepiej jest skorzystać z miksera. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna, ale nie może być też wodna. Jeśli jest zbyt luźna dosypujemy mąki i mieszamy, a jeśli ciasto wyszło nam zbyt gęste do dodajemy odrobinę gazowanej wody mineralnej.

Patelnię nacieramy olejem, nie może go być zbyt dużo i wlewamy na nią łyżkę ciasta i rozprowadzamy go po całej patelni.

Smażymy naleśnik z dwóch stron, aż delikatnie się zrumieni, jeśli ciasto smaży się za długo to znaczy, że mamy za mały ogień, jeśli się nam przypala to powinniśmy zmniejszyć płomień.

Usmażone naleśniki możemy odstawić do ostygnięcia, lub podawać gorące.

Propozycje podania naleśników:

Ja swoje naleśniki podałem złożone na trójkąty (możemy też podawać zwinięte w rulon) z truskawkami, dżemem śliwkowym, oraz serkiem brzoskwiniowym. A dodatkowo na talerzu znalazła się śmietana z którą to najlepiej smakują naleśniki.

Ale możemy eksperymentować z dowolnymi składnikami, jeśli nie chcemy na słodko, możemy naleśniki podać z szynką parmeńską, lub pomidorami i bazylią.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.