Prezent niespodzianka – tort kawowo-czekoladowy

Prezent niespodzianka - tort urodzinowy

Tort kawowo-czekoladowy był słodką niespodzianką zrobioną przez Madzię na moją 30-stkę. Wyszedł pyszny i myślę, że jeszcze nie raz zagości na naszym stole, chociaż już 30-stki po raz drugi obchodzić nie będę :)

Składniki na tort kawowo-czekoladowy:

  • 9 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cappuccino
  • 2 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 500g śmietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki likieru cappuccino
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka kawy
  • 3/4 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • odrobina płatków migdałowych

Przepis na tort kawowo-czekoladowy:

  1. Przygotowania biszkoptu. Ubijamy białka z cukrem, a następnie cały czas ubijając dodajemy żółtka wymieszane z 6 łyżkami wody. 1 i 1/2 szklanki mąki mieszamy z 1 szklanką cappuccino, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z żółtkami. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie odstawiamy biszkopt do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie masy kawowej. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła tężeć. 500 g śmietany ubijamy, a następnie dodajemy 5 łyżek cukru pudru, dodajemy 4 łyżki likieru cappuccino, łyżkę kawy, żelatynę i całość ubijamy jeszcze przez chwilę.
  3. Przygotowanie ciasta bezowego (kokosowego). 3 białka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, dodajemy 100 g wiórek kokosowych, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut.
  4. Biszkopt kroimy na pół. Dolną część nasączamy kawą (w 6 łyżkach wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę kawy). Następnie smarujemy biszkopt 1/3 masy kawowej, posypujemy pokruszonymi kawałkami czekolady,  układamy ciasto kokosowe i drugą częścią 1/3 masy. Na masie kawowej układamy drugą część biszkoptu i smarujemy po wierzchu pozostałą częścią masy.
  5. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Prezent niespodzianka - tort urodzinowy Prezent niespodzianka - tort urodzinowy

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.