Pizza calzone

Pizza calzone

W weekend mając więcej czasu można pozwolić sobie na przyjemności w kuchni. Od jakiegoś czasu miałem sporą ochotę na pizzę – pizzę calzone.

Mając do dyspozycji piec do pizzy postanowiłem przygotować pizzę calzone. Nie od dziś wiadomo, że podstawowym elementem tego włoskiego dania jest ciasto.

Pizza calzone- ciasto na pizze:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula

Pizza calzone- farsz

  • puszka pomidorów
  • 6-7 pieczarek
  • papryka
  • kiełbasa
  • oregano
  • ser mozzarella

 

Pizza calzone- przepis

:

1. Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną pracować.

2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy pracujące drożdże, 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscy (przykryte ściereczką) na ok. 45 minut.

3. Przygotowanie farszu: Na patelni podsmażamy pieczarki z cebulą. Pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnię wkładamy pomidory z puszki i drobno pokrojoną paprykę. Podsmażamy do czasu odparowania większości wody z pomidorów.

4. Ciasto na pizze dzielimy na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy, i na jeden połowie układamy wszystkie składniki. Zawijamy tak jak pierogi.

5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 15 minut lub w piecu do pizzy przez ok. 7-8 minut. Ciasta nie musimy smarować z wierzchu oliwą, aby się przyrumieniło, bo zawiera już w sobie oliwę.

Pizzę podajemy z sosem czosnkowym, albo pomidorowym. Być może to polski sposób podania pizzy, ale jest wyśmienity.

Smacznego !

DSCF0041

DSCF0691

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.