Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem

Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem

Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez jajek i białej kiełbasy. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy przygotować pieczoną łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem – tak przygotowane mięso będzie idealnie wpasowywało się w charakter Świąt Wielkanocnych.

Jednak możecie je przygotować także na każdą inną okazję – nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się również jako zamiennik wędliny na kanapce.

Świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa jest domowa ćwikła, albo chrzan.

Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki

  • 2 kg łopatki
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 2 białe kiełbasy
  • 150 g żółtego sera

Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – przepis

Na początku przygotowujemy marynatę – mieszamy ze sobą wszystkie składniki podane powyżej.

Mięso przecinamy w ten sposób aby powstał mniej więcej równej grubości prostokąt. Delikatnie je rozbijamy.

Łopatkę nacieramy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę aby przeszło smakiem przygotowanej marynaty. Jedną Mięso posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera.

Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią, aby nie rozpadło się podczas pieczenia.

Łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem pieczemy przez ok. 1 godzinę 45 minut w rękawie do pieczenia.

Po upieczeniu odstawiamy ją na ok. 10 minut, aby mięso chwilę odpoczęło.

Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.