Pieczona kasza jaglana z warzywami

Pieczona kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana to najstarsza i chyba jedna z najbardziej zdrowych kasz. Niestety dziś nie cieszy się tak dużą popularnością jak kasza gryczana czy jęczmienna, a trochę szkoda … dlatego dziś pokażę Wam jak można przygotować z niej pyszny obiad. Będzie to pieczona kasza jaglana z warzywami.

Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa. Posiada w sobie bardzo dużo białka, żelaza i witamin z grupy B. Pozytywnie wpływa na nasze włosy (ze względu na sporą zawartość krzemionki).

Pieczona kasza jaglana z warzywami – składniki:

  • kasza jaglana (3 torebki -300g)
  • czerwona papryka (2 sztuki)
  • cukinia (2 średnie- ok. 600g)
  • cebula (1 sztuka)
  • olej
  • passata pomidorowa (300 ml)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia

Pieczona kasza jaglana z warzywami – jak przygotować:

Kaszę jaglaną wkładamy na ok. 3 minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy.

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę, czosnek drobno kroimy, podsmażamy do odrobinie oleju. Dodajemy paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, kaszę jaglaną i całość razem dusimy przez chwilę.

Kaszę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.