Pieczona karkówka z pieczarkami, cebulą i serem

Pieczona karkówka z pieczarkami, cebulą i serem

Pieczona karkówka z pieczarkami, cebulą i serem to przepis mojej Madzi na wyśmienitą kolację. Doskonały pomysł na wyśmienity obiad. Świetnie pasuje podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej z sosem majonezowo- czosnkowym.

Pieczona karkówka z pieczarkami, cebulą i serem – składniki:

Przygotowanie karkówki zaczynamy od przyprawienia mięsa. Oprócz słodkiej papryki potrzebne nam jeszcze będą:

  • 4 plastry karkówki
  • przyprawy- słodka papryka, przyprawa do karkówki, pieprz
  • dwie duże cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 500g pieczarek
  • 200g sera żółtego

 

Pieczona karkówka z pieczarkami, cebulą i serem – przepis:

Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga od nas trochę czasu.

  1. Rozbite i przyprawione mięso odstawiamy na ok. 1 godzinkę aby przeszło przyprawami.
  2. W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w plasterki pieczarki.
  3. Obieramy i kroimy w grubsze plasterki cebulę.
  4. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy żółty ser.
  5. W brytfance, albo w naczyniu żaroodpornym na dnie układamy karkówkę na niej kładziemy pokrojoną cebulę i smarujemy ją majonezem. Posypujemy pieprzem.
  6. Kolejną warstwę stanowią pieczarki.
  7. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C, a następnie posypujemy całość startym żółtym serem i pieczemy przez kolejne 20 minut aż ser się rozstopi.

Całość możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.

Smacznego!

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.