Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

Pewnie większość z Was zastanawia się czy można przygotować pasztet, który będzie przygotowany jedynie z produktów roślinnych – można. Ja osobiście jestem mięsożercą, jednak to danie jest z całą pewnością oryginalne i bardzo smaczne. Pasztet idealnie będzie pasować na kolacje podane ze świeżą chrupiącą bagietką.

Inspirację do przygotowania tego dania znaleźliśmy na jednym z blogów w internecie. Poniżej znajdziecie przepis, który delikatnie zmodyfikowaliśmy.

Warzywny pasztet – składniki (na dużą keksówkę)

  • puszka gotowanej ciecierzycy
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • woreczek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka dyni
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • odrobina oliwy do smażenia

Warzywny pasztet – przepis

Marchewkę, pietruszkę, dynię, cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach. Cukinię odsączamy z nadmiaru wody. W tym samym czasie gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.

Na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem smażymy przez kilkanaście minut do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, pestki słonecznika, przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pasztet pieczemy w temperaturze 170 st. C przez około 45-50 minut.

Po upieczeniu warto pozostawić go na kilka godzin do wystygnięcia, wtedy też zrobi się delikatnie twardy i nie będzie się rozpadał podczas krojenia.

Pasztet warzywny

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.