Papryka faszerowana kaszą gryczaną

Papryka faszerowana kaszą

Większość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową wersję tego wyśmienitego dania.

Tym razem przygotujemy paprykę faszerowaną mięsem mielonym (wykorzystamy mięso mielone wołowe) z dodatkiem kaszy gryczanej. Jak sami doskonale wiecie kasza to bogactwo składników mineralnych, błonnika, który da nam poczucie sytości przed bardzo długi czas.

Jednak chyba najistotniejszym elementem tego przygotowanego przez nas dania jest mianowicie to, że jest PYSZNE :)

Sprawdźcie sami i czekam na Wasze opinie w komentarzach. Zatem do dzieła :)

Papryka faszerowana kaszą gryczaną – składniki

  • 400g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • woreczek kaszy gryczanej
  • cebula
  • czosnek
  • 4 duże papryki
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • olej

Papryka faszerowana kaszą gryczaną – przepis

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Na patelnię z rozgrzanym olejem dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Następnie dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone. Jak mięso będzie już podsmażone przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tym razem nie dodajemy innych przypraw, aby nie stracić smaku pysznej wołowiny.

Do mięsa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i całość dusimy razem przez ok. 5 minut.

Z papryk odcinamy górną część, wydrążamy gniazdo i nakładamy do środka przygotowany przed chwilą farsz. Papryki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C.

Papryka faszerowana kaszą

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.