Pancakes z syropem klonowym

Pancakes z syropem klonowym

Niedziela w przeciwieństwie do pozostałych dni, to troszkę więcej czasu na przygotowanie w kuchni pysznego i oryginalnego śniadania, bo przecież każdemu może przejść się wędlina, pomidor i pieczywo… postanowiłem przygotować, wzorując się na kuchni amerykańskiej -pancakes z syropem klonowym.

Przecież nie zawsze nasze śniadanie musi być wytrawne, a odrobina słodyczy o poranku poprawi humor każdemu z nas :) Ale dość już tego pisania…. zerknijcie na przepis :)

Pancakes z syropem klonowym- składniki:

  • mąka (160g)
  • mleko (150 ml)
  • jajka (1 sztuka)
  • roztopione masło (35g)
  • szczypta soli
  • cukier (4 łyżeczki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • syrop klonowy

Pancakes z syropem klonowym:

W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Patelnię z nieprzywierającym dnem smarujemy odrobiną oleju i smażymy na niej nasze placuszki, do momentu kiedy zaczną się robić rumiane.

Pancakresy zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Placuszki układamy na talerzu i polewamy syropem klonowym. Nasze śniadanie urozmaicił jeszcze plasterek zielonego melona :)

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.