Niedzielny obiad – pieczony kurczak

Niedzielny obiad - pieczony kurczak

Pieczony kurczak, a właściwie nie kurczak, tylko ćwiartki z kurczaka. Fajnie przyprawione i podane np. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką mogą być ciekawym pomysłem na pyszny niedzielny obiad.

Pieczony kurczak – składniki

  • przyprawę do kurczaka
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • jedną dużą cebulę

Pieczony kurczak – przepis

Przygotowanie zaczynamy od umycia ćwiartek z kurczaka. Następnie przyprawiamy je przyprawą do kurczaka i zostawiamy na co najmniej 12 godzin w lodówce, tak aby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Oczywiście nie musimy używać przyprawy do kurczaka, możemy wykorzystać nasze ulubione przyprawy i zioła.

Następnego dnia układamy go w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojoną w cienkie półplasterki cebulą. Na dno naczynia wlewamy szklankę wody przykrywamy i wkładamy na ok. 1 godzinę 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C.

Taki kurczaczek to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Polecam spróbować. Możemy go również podać z pieczonymi ziemniaczkami.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.