Naleśniki z farszem pieczarkowym

Naleśniki z farszem pieczarkowym

Jeśli od czasu do czasu macie ochotę odpocząć od dań mięsnych to świetną propozycją będą naleśniki z farszem pieczarkowym. Do naleśników będzie wybornie pasował sos czosnkowy, pomidorowy, ale możecie je zjeść także bez sosu.

Naleśniki z farszem pieczarkowym – składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • olej
  • 250g pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 100g sera żółtego
  • mała puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz

Naleśniki z farszem pieczarkowym – przepis:

  1. Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy (możemy użyć miksera) do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli nasza masa na naleśniki będzie zbyt rzadka to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęsta – wodę.
  2. Naleśniki smażymy na złoty kolor po obu stronach.
  3. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie podsmażamy je na patelni na odrobinie oleju.
  4. Do przesmażonych pieczarek dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora, cebulę, kukurydzę i starty na tarce żółty ser. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Naleśniki smarujemy farszem, składamy na pół i jeszcze raz na pół. Następnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 7 minut w temperaturze 160 st. C.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.