Murzynek

Murzynek

Murzynek to kolejny przepis nadesłany przez Panią Janinę. Muszę się przyznać, że jak tylko zobaczyłem zdjęcia to od razu miałem ochotę go przygotować, ale o tym w innym wpisie ….

Murzynek to bardzo proste do przygotowania, a zarazem pyszne ciasto… myślę, że uda się każdemu, nawet tym którzy mają w kuchni „dwie lewe ręce”:)

Murzynek – składniki:

  • ok. 2,5 szklanki cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżeczek kakao
  • 0,5 szklanki wody

Murzynek – przepis:

  1. Cukier, cukier waniliowy, kakao wsypać do garnka, wlać wodę i włożyć tłuszcz. Postawić na małym ogniu, mieszając składniki zagotować. Ostudzić.
  2. Do zimnej masy wsypać mąkę z proszkiem, wbić żółtka i zmiksować. Na końcu dodać pianę.
  3. Włożyć do formy, piec około 50 minut w temp.160-180 st.

Ciasto można przełożyć np. dżemem, kremem, lub polać polewą.

Przepis przygotowała: Janina Węglarz

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.