Muffinki bananowo- czekoladowe

Muffinki bananowo- czekoladowe

Korzystając z dziesiątek przepisów na muffinki postanowiłem zrobić swoją wersję muffinek bananowo- czekoladowych. Nie będę się chwalił ale wyszły naprawdę pyszne :)

Muffinki bananowo- czekoladowe – składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka proszku do pieczenia (ewentualnie sody)
  • 2 -3 dojrzałe banany
  • czekolada (gorzka, a jeśli nie mamy może być mleczna)
  • 1-2 jajka

Muffinki bananowo- czekoladowe – przepis

1. W oddzielnych miskach łączymy produkty suche i mokre. W jednej mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

2. W rondelku rozpuszczamy masło.

3. W misce rozdrabniamy banany (możemy to zrobić blenderem, albo widelcem), dodajemy mleko, rozpuszczone masło, jajka i całość mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną połowę czekolady.

4. Łączymy wszystkie składniki.

5. Napełniamy formę do muffinek do połowy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

 

Muffinki możemy podać polane czekoladą (w tym celu kładziemy talerz z czekoladą na garnku z gorącą wodą i czekamy aż czekolada się nam rozpuści). Ja do niektórych muffinek dodałem także rodzynki :)

muffinki-2

muffinki-1

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.