Marynowana cukinia w curry

Marynowana cukinia w curry

Uwielbiamy z Madzią zarówno cukinię w każdej postaci jak i curry. Z tego połączenia powstała marynowana cukinia w curry :) No dobrze, trzeba się przyznać, że troszkę inspirowaliśmy się przepisami dostępnymi w internecie… tak więc poniżej załączam przepis trochę przez nas zmodyfikowany :)

Poniżej znajdziecie przepis na marynowaną cukinię na ok. 8-9 słoiczków 0,5 l.

Marynowana cukinia w curry – składniki:

  • 3 kg cukini
  • gorczyca
  • ocet spirytusowy 3 szklanki – na zalewę
  • woda (14 szklanek) – na zalewę
  • 4 szklanki cukru – na zalewę
  • 3 łyżki soli – na zalewę
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 2 cebule

Marynowana cukinia w curry – przepis:

  1. Cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki, a następnie kroimy w średniej grubości półplasterki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
  3. Do słoików wkładamy plaster cebuli, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka pieprzu. Następnie do słoiczków wkładamy dość ściśle pokrojoną cukinię i zalewamy przygotowaną zalewą (przepis poniżej) i pasteryzujemy (sposób pasteryzowania poniżej).

Marynowana cukinia w curry – przepis na zalewę:

  1. Do garnka wlewamy ocet i wodę w proporcji 14:3 (czyli na 14 szklanek wody wlewamy 3 szklanki octu 10%).
  2. Dodajemy 2 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli i 1,5 łyżki curry.
  3. Całość dokładnie zagotowujemy.

Marynowana cukinia w curry – pasteryzacja:

  1. W garnku na dnie układamy ściereczkę, a następnie stawiamy na niej słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy całość przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

2 Comments

  1. Wow, to musi być doprawdy pyszne! Z checia skorzystam z przepisu, choć dopiero raczkuje w przetworach domowych :) Moja mama zawsze nas rozleniwiała gotowymi słoiczkami :) Polecam sprobować ogórkow w zalewie z musztardy, rewelacja! Pozdrawiam ciepło :)

    • Iza ja nigdy wcześniej też nie robiłem przetworów :) To nie jest takie trudne :)

      Właśnie myślałem jeszcze na ogórkami w zalewie musztardowej, albo curry :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.