Marchewkowa niespodzianka – ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe

Już od jakiegoś czasu miałem ochotę spróbować ciasta marchewkowego. Czytałem, że jest pyszne i wcale nie czuć w nim smaku marchewki. A więc w weekend Madzia postanowiła mi zrobić niespodziankę i jak to często bywa jest wtedy odrobinę więcej czasu i można sobie pozwolić na pieczenie ciasta.

Jest wiele prawdy w tym, że w cieście marchewkowym wcale nie czuć marchewki. Jednym słowem ciasto jest po prostu pyszne. Jeśli mamy troszkę mniej czasu to możemy zdecydować się na wersję ciasta bez kremu :)

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  • 5 większych marchewek
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 l soku marchewkowego (my użyliśmy soku marchewkowo- malinowego)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 duży kubek śmietany 30% (400 ml)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kubeczek serka mascarpone (ok.250 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  1. Ucieramy jajka z cukrem, a następnie miksujemy je z olejem oraz przygotowaną w osobnej misce mąką z sodą oczyszczoną oraz cynamonem.
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. My użyliśmy do tego tarki o grubych oczkach, ale można także zetrzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
  3. Przygotowaną marchewkę łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem. Przelewamy wszystko do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia (przepis jest na formę 28 x 23cm)
  4. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. A następnie je wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
  5. Zabieramy się do przygotowania kremu. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier puder, kilka kropel aromatu oraz serek mascarpone. Całość dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki na ok. 15 minut, aby masa odrobinę zgęstniała.
  6. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa kawałki i spód smarujemy przygotowanym kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
  7. W międzyczasie przygotowujemy polewę. W 200 ml soku mieszamy budyń i wlewamy do 300 ml gotującego się soku. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia i tak aby masa nam odrobinę zgęstniała. Przygotowaną masą smarujemy górę ciasta.

Najlepiej jest ciasto włożyć na 2-3 godziny do lodówki, będzie jeszcze lepsze. Ja niestety nie mogłem się oprzeć pokusie i spróbowałem je zaraz po przygotowaniu. Smacznego !

Jeśli zależy nam na czasie, to proponuję przygotować ciasto bez masy kremowej pośrodku, nie będziemy musieli wtedy czekać, aż nam ciasto wystygnie aby posmarować je pośrodku kremem.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

ciasto-marchewkowe-warstwa

 

Ciasto marchewkowe

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.