Makaron ze szpinakiem i serem – zdrowy lunch

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym to nasza propozycja na pyszny i przede wszystkim zdrowy lunch do pracy. Wiem, wiem… że nie wszyscy lubią szpinak, ale my go wręcz uwielbiamy :) Jeśli nie próbowaliście szpinaku to skorzystajcie z przepisu poniżej i przekonacie się jaki może być pyszny :)

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym – składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • makaron kokardki
  • ok. 150 g sera pleśniowego (np. niebieskiego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym – przepis:

  1. Tym razem korzystam z mrożonego szpinaku. Na rozgrzaną patelnię przekładamy szpinak i czekamy do momentu aż się roztopi. Następnie dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dusimy razem przez jakieś 6-8 minut i zdejmujemy z ognia.
  2. W międzyczasie gotujemy makaron (np. kokardki) wg. przepisu na opakowaniu.
  3. Do szpinaku dodajemy pokruszony ser pleśniowy i całość mieszamy. Przekładamy makaron na patelnię i całość mieszamy.

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.