Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce

łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce

Łosoś to jedna z najbardziej zdrowych ryb, ze względu na dużą zawartość kwasów OMEGA-3 oraz OMEGA-6. Zwiera także znacznie ilości cynku, potasu, selenu jak również witamin z grupy B.

Jak zapewne zauważyliście – potrawy z łososiem w roli główniej bardzo często pojawiają się w naszej kuchni. Nie inaczej było także i tym razem…. jednak tym razem postanowiliśmy urozmaicić nasz obiad i powstał łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce.

Zobaczcie jak prosto przygotować w ten sposób łososia…

Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce – składniki:

  • 2 filety z łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250g zielonej fasolki
  • 2 jajka
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz

Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce – przepis:

  1. Łososia myjemy, osuszamy, a następnie skraplamy sokiem z cytryny, odrobiną sosu sojowego oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Tylko nie przesadzajcie z przyprawami, aby nie zabić smaku łososia.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odrobiną oliwy układamy łososia. Pieczemy go przez ok. 25 minut w temperaturze 160 st. C.
  3. Ponieważ teraz nie jest sezon na fasolę, skorzystaliśmy z mrożonej fasolki. Gotujemy ją przez ok. 10 minut w osolonej wodzie.
  4. Jajka wbijamy pojedynczo do miseczki, a następnie wlewamy z niewielkiej wysokości do gotującej się wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez 4 minuty.
  5. Na talerzu układamy odsączoną z wody fasolkę, łososia, a na wierzchu jajko w koszulce.

Smacznego!

Zerknijcie w wolnej chwili również na inne przepisy na łososia:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.