Łosoś na parze z dyniowym puree

Łosoś na parze z dyniowym puree

Sezon na dynię w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć także w moich przepisach – na naszym stole zagości zdrowy łosoś na parze z dyniowy puree.

Ostatnio dynia była jednym ze składników leczo (przepis jest TUTAJ), a dzisiaj podamy ją w trochę innej formie – w postaci puree.

Dynia wbrew pozorom to warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych (przeczytacie o tym TUTAJ), jednak nie często pojawia się ono na naszych stołach.

Nie będę wspominał o właściwościach zdrowotnych łososia, bo już niejednokrotnie o tym pisałem, najważniejszą jego cechą jest bardzo duża zawartość kwasów omega-3.

Łosoś na parze z dyniowym puree – składniki

  • filet z łososia
  • sól
  • szczypta słodkiej papryki
  • 800g dyni
  • 2 cm imbiru
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Łosoś na parze z dyniowym puree – przepis

Łososia myjemy i przyprawiamy do smaku solą oraz słodką papryką. Odstawiamy na chwilę aby przeszedł smakiem przypraw. Następnie gotujemy go na parze… najlepiej jest wykorzystać do tego celu urządzenie do gotowania na parze (ja używam multicookera), ale możecie również upiec go w piekarniku.

Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 20 minut. Następnie przekładamy dynię do blendera, dodajemy obrany korzeń imbiru, oliwę, pieprz cayenne (ale dosłownie szczypta, bo ostrości nada już imbir) oraz szczyptę ostrej papryki. Całość blendujemy.

Upieczonego łososia podajemy z dyniowym puree.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.