Kuskus z soczewicą i wędzonym kurczakiem

Kuskus z soczewicą i wędzonym kurczakiem

Kuskus z soczewicą i wędzonym kurczakiem to spontaniczne danie, które narodziło się wczoraj wieczorem :) Muszę przyznać, że pomimo iż zawiera tylko 3 składniki to jest sycące i pyszne :)

Soczewica – właściwości zdrowotne

Soczewica zawiera duże ilości białka, które doskonale może zastąpić nam białko pochodzenia zwierzęcego. Białko to jest jednym z lepiej przyswajanych białek roślinnych przez ludzki organizm.

Niska zawartość sodu i zarazem duża zawartość potasu tworzy z soczewicy świetny suplement diety zapobiegający powstawaniu nadciśnienia tętniczego.

Dla osób będących na diecie, doskonałą informacją będzie to, że zawiera ona w 100g tylko ok. 120 kcal, a spora ilość błonnika daje wrażenie sytości przez dłuższy okres czasu.

Sałatka z soczewicą – składniki:

  • 1 szklanka kuskus
  • 1 wędzona ćwiartka z kurczaka
  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze

Sałatka z soczewicą – przepis:

  1. Kuskus zalewamy gorącą wodę, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Na 1 szklankę kuskusa dajemy 1 i 1/4 szklanki gorącej wody.
  2. Ćwiartkę z kurczaka obieramy i mięso kroimy w kosteczkę.
  3. Soczewicę (wykorzystaliśmy gotową soczewicę z puszki – gotowaną na parze) odsączamy z zalewy.
  4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i możemy podawać nasze danie :)

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.