Kurczak w porach

Kurczak w porach

Pyszne, szybkie i przede wszystkim dietetyczne danie. Chwilę czasu zajmie nam upieczenie kurczaka, ale już samo przygotowanie jest błyskawiczne. Kurczaka w porach możemy podać z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem, ryżem, albo kaszą np. jęczmienną.

Składniki na kurczaka w porach:

  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa typu vegeta
  • przyprawa gyros
  • 1 por
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przepis na kurczaka w porach:

  1. Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Przyprawiamy je solą, pieprzem, przyprawą gyros i vegetą.
  2. Pora obieramy z pierwszych liści, myjemy i kroimy w plasterki.
  3. Na dnie naczynia układamy pora, posypujemy szczyptą soli, a następnie układamy na nim kurczaka.
  4. Kurczaka smarujemy majonezem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut.

Wierzcie lub nie, ale nie mogłem się nacieszyć tym daniem było pyszne, delikatne i zarazem z odrobiną ostrości jakie nadały pory.

Kurczak w porach Kurczak w porach

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.