Kurczak w piernikowej marynacie

Kurczak w piernikowej marynacie

To miała być i była romantyczna kolacja … pyszny kurczak w piernikowej marynacie. Zapewne dla części z Was  będzie zaskoczeniem tak przygotowana marynata, ale kuchnia jest po to, aby próbować nowych smaków :)

Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki.

Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad.

Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do marynaty

  • szklanka miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu

Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • sól
  • majeranek
  • 6 jabłek
  • 3 ziemniaki

Przygotowanie marynaty

Masło roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i całość podgrzewamy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, solimy. Odstawiamy go na parę godziny, aby przeszedł smakiem marynaty.

Przepis na kurczaka

Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia do pieczenia. Obok kurczaka układamy ćwiartki jabłek, całość posypujemy majerankiem.

Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę w temperaturze 160 st. C.

Po godzinie zdejmujemy przykrycie, dodajemy do kurczaka pokrojone w ćwiartki i skropione oliwą ziemniaki.

Zapiekamy całość jeszcze przez ok. 30 minut.

 

Kurczaka podajemy z surówką z marchewki – smakuje wybornie. POLECAM!

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.