Kurczak duszony w porach

Kurczak duszony w porach

Chyba jedno z prostszych dań jakie można przygotować :) Ale nie chodzi o samą jego prostotę, a raczej o jego wyjątkowy smak jaki nadaje por. Kurczak duszony w porach to jedno z ciekawszych dań jakie udało nam się przygotować :)

Kurczak duszony w porach – składniki:

  • 1 duży por
  • 1 pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Kurczak duszony w porach – przepis:

  1. Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cieniutkie półplasterki.
  2. Na odrobinie oleju podsmażamy pora, a następnie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
  3. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Podczas duszenia doprawiamy kurczaka i pora odrobiną soli i pieprzu.

Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną czy chociażby ryżem.

Kurczak duszony w porach

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.