Kurczak curry – prosty przepis

Kurczak curry

Troszkę nie typowy pomysł na obiad. A mianowicie kurczak curry, ale podany nie z ryżem, nie z makaronem a z ziemniakami. Doskonały pomysł na urozmaicenie jakże popularnej kuchni chińskiej w której wszystko podawane jest z ryżem lub smażonym makaronem sojowym.

Kurczak curry – składniki

  • pierś z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • curry
  • pieprz, sól
  • koncentrat pomidorowy
  • mała cebula

Kurczak curry – przepis

Na początku kroimy w kosteczkę filet z kurczaka i wrzucamy go do miseczki.

Do tak pokrojonego kurczaka dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy 1,5 łyżeczki curry, doprawiamy solą i pieprzem.

Całość mieszamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

W międzyczasie na patelni podsmażamy jedną małą cebulkę.

Dodajemy do niej przygotowanego kurczaka i całość dusimy dodając 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ryżem, makaronem lub z chlebem. W tym przypadku został podany z ziemniakami, być może jego wygląd na pierwszy rzut oka nie jest najlepszy, ale w tym wypadku najważniejszy jest jego smak….

POLECAM….

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.