Kurczak curry w mleczku kokosowym

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Naszła mnie ochota na chińszczyznę, a dodatkowo chciałem sprawdzić w praktyce pastę curry. Do tego dania będę używał czerwonej pasty curry. Jest to średnia pod względem ostrości pasta curry. Jednak już na wstępie przestrzegam, jest naprawdę pikantna.

Kurczak curry w mleczku kokosowym – składniki

  • żółta pasta curry
  • czerwona pasta curry
  • zielona pasta curry
  • podwójną pierś z kurczaka
  • 1 puszkę mleczka kokosowego (400 ml)
  • małą cebulę
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 paczki mieszanki chińskiej
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry

Kurczak curry w mleczku kokosowym – przepis

Przygotowanie zaczynamy od umycia i pokrojenia w paseczki lub w większą kostkę piersi z kurczaka. Cebulę kroimy w drobne wiórka oraz papryczkę chilli w plasterki

W woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pierś z kurczaka, dodajemy cebulę, papryczkę chilli i mieszankę chińską. Całość smażymy ok. 2 minuty i dodajemy pastę curry.

Ja dałem 2 łyżeczki i uważam, że o jedną łyżeczkę za dużo. Jeśli nie chcecie naprawdę ostrego dania to dajcie TYLKO jedną łyżeczkę.

Mieszamy całość, podsmażamy 30 sek i dodajemy mleczko kokosowe. Całość podsmażamy i redukujemy mleczko kokosowe. Kiedy sos zgęstnieje mamy gotowe danie.

Możemy podać go z ryżem, makaronem sojowym, makaronem ryżowym.

Nie będę prezentował zdjęć dania podanego na talerzu, bo było zrobione jako obiad do pracy :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.