Kulebiak

Kulebiak

Kilka słów wprowadzenia… Kulebiak to potrawa kuchni kresowej, swoje początki bierze w Rosji. Jest to zapiekany pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany zazwyczaj farszem z kapusty i grzybów. Bardzo często podawany jest w takiej postaci na Wigilijnym stole.

Nasza wersja kulebiaka będzie zrobiona z ciasta francuskiego.

Kulebiak – składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 300 g pieczarek
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Kulebiak – przepis:

  1. Kapustę odsączamy. Jeśli była bardzo kwaśna, to płuczemy przez chwilę pod bieżącą wodą. Wkładamy ją do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sporą ilość majeranku, podlewamy odrobiną wody, aby się nie przypaliła i gotujemy przez ok. 30 min.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. A następnie szklimy na łyżce oleju. Następnie dodajemy do cebuli pokrojone drobno pieczarki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Jak pieczarki puszczą wodę i odparuje ona z patelni, przekładamy je do kapusty i całość gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
  4. Farsz przekładamy na ciasto francuskie i rolujemy. Układamy na blaszce do pieczenia i po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  5. Kulebiak pieczemy przez w temperaturze 170 st. C przez 35 minut.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.