Kuchnia Smakosza – dobra polska kuchnia? Czy warto?

Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto?

Niejednokrotnie spotkaliśmy się z pytaniem „gdzie warto wybrać się na typowo polskie potrawy w Warszawie?” -postanowiliśmy zatem Wam w tym pomóc i sprawdziliśmy jedno z nowo otwartych miejsc na mapie kulinarnej Warszawy. Kuchnia Smakosza to restauracja powstała ok. 8 miesięcy temu i stara się aby przygotowane potrawy były z najwyższej jakości produktów, były domowe i bardzo smaczne.

Mieliśmy również okazję porozmawiać z właścicielką restauracji p. Małgosią – zdradziła nam ona, że menu dostępne w restauracji cały czas się zmienia i będąc za miesiąc w restauracji niewykluczone, że będzie znacznie się różniło od tego, które mogliśmy oglądać obecnie.

Ku naszemu zdziwieniu restauracja cieszyła się bardzo dużym powodzeniem, co chwila przybywali nowi goście, a na piętrze odbywała się impreza zamknięta.

To chyba tyle tytułem wstępu… poniżej znajdziecie parę słów na temat tego co jedliśmy, co znajdziemy w menu, a także nasze wrażenia…

Wystrój wnętrza

Restauracja Kuchnia Smakosza znajduje się w pasażu handlowym na warszawskim Targówku. Sama myśl o tym, że to pasaż handlowy może delikatnie zniechęcać do wizyty, jednak mimo wszystko postanowiliśmy zaryzykować… W środku jest bardzo elegancko, ale zarazem ciepło i klimatycznie. Udało się właścicielce połączyć te dwie cechy, dzięki czemu to miejsce ma swój niezwykły urok.

Na drewnianych stołach bez obrusów znajdziemy eleganckie nakrycia, sól, pieprz. Zabrakło mi trochę serwetek, ale to taki szczegół i zawsze możemy o nie poprosić obsługę. Restauracja jest dwupoziomowa jednak ze względu na powierzchnię nie ma zbyt wielu stolików.

Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto?

Menu, obsługa, potrawy

Menu restauracji nie jest zbyt rozbudowane i opiera się głównie na daniach kuchni polskiej. Możemy Wam zdradzić, że duża część przepisów jest autorstwa właścicielki :) Znajdziemy tam kilka przystawek m.in. śledzika, placki ziemniaczane, wątróbkę. Wśród dań głównych króluje schabowy z kością, mielony, polędwiczki. Jak to zazwyczaj ma miejsce w restauracjach będą i sałaty. Jednak już teraz Wam zdradzimy, że w najbliższym czasie prawdopodobnie znikną z karty.

Oprócz dań z karty, potrawy dnia znajdziemy na tablicy znajdującej się przy barze, właścicielka stara się tam „przemycać” specjalności dnia przygotowane przez kucharza :)

Wbrew panującym opiniom w internecie, obsługa bardzo sprawnie sobie radziła i na zamówione potrawy nie musieliśmy długo czekać… co zatem zmówiliśmy ?

Nie mogliśmy się oprzeć, aby nie spróbować deski pieczonych mięs z piklami. Mięsa są domowej roboty – były bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Faktycznie smakowały jak „te domowe”. Podane z marynowanymi kurkami (domowej roboty) i piklami. Pikle nie są przyrządzane na miejscu, jednak zamawiane od firmy, która specjalizuje się tylko w piklach i kapuście kiszonej. Całości smaku dodawał chrzan i bardzo łagodna ćwikła.

Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto? Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto? Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto?

Taka deska jest idealna na spotkanie ze znajomymi, spokojnie najedzą się nią 3 albo i 4 osoby. A jaka zatem jest cena – deska mięs kosztuje ok. 50 PLN.

To mamy przystawkę, co zatem z daniem głównym…

W menu znajdziemy polędwiczkę, żeberka, dorsza… jednak my postawiliśmy tym razem na dania typowo polskie – schabowy i mielony :) Schabowy obowiązkowo jest z kosteczką, podawany z zasmażaną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami. Smak schabowego był wyborny. Muszę się przyznać – dawno takiego nie jadłem :)

Mielone natomiast to „niebo w gębie” były pyszne, aromatycznie i idealnie wysmażone. Podane były z puree ziemniaczanym, puree z marchewki i puree z buraczków. Zresztą zobaczcie na zdjęciach jak to wyglądało. Cena każdej z tych potraw to wydatek ok. 30 PLN.

Od zawsze wiemy, że babcine obiadki są najlepsze, nie spodziewałem się, że gdzieś uda mi się odnaleźć podobny smak potraw. Dodatkowo tak jak w domowych obiadach mamy pewność, że były one przygotowane z najwyższej jakości produktów dzięki czemu ich smak był przepyszny.

Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto? Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto? Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto?

Deser…

Tutaj koniecznie musicie spróbować sernika z musem malinowym oraz bezę z owocami. Niestety… nie udało nam się wyciągnąć od właścicielki przepisu na ten pyszny migdałowy sernik, no cóż nie macie wyjścia i musicie się wybrać aby go spróbować. Sernik rozpływał się w ustach, a połączenie migdałów z serem było wręcz bajeczne. Całość smaku dopełniał mus malinowy.

Nie wiem czy się to uda, ale z całą pewnością spróbujemy otworzyć przepis na ten wyśmienity sernik.

Jeśli chodzi o napoje, to w okresie zimowym możecie wypić herbatę zimową albo grzane wino. W karcie znajdziecie również piwa rzemieślnicze.

Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto? Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto? Kuchnia Smakosza - dobra polska kuchnia? Czy warto?

Podsumowanie

Kuchnia Smakosza to z całą pewnością miejsce, które ma w sobie niezwykły klimat zachęcający do spotkania, rozmów i miło spędzonego czasu. Oprócz tego to właśnie tutaj znajdziemy dobrze przygotowane potrawy kuchni polskiej z najwyższej jakości składników – koniecznie spróbujcie schabowego z kostką i mielonych :)

Myślę, że jak tylko będziemy na Targówku to z miłą chęcią wstąpimy tam po raz kolejny :)

 

Dane adresowe:

Kuchnia Smakosza
Św. Wincentego 93/3
Warszawa
http://kuchniasmakosza.com.pl/
https://www.facebook.com/kuchniasmakoszatargowek/

3 Comments

  1. Mieszkam w tej okolicy, kilka razy mijałem ten lokal, ale nie miałem jakoś okazji tam zajrzeć. Chyba pora nadrobić zaleglosci, bo zdjęcia wyglądają apetycznie, a sam jestem fanem polskich tradycyjnych posiłków :D a poza tym to w rodzinie szykuje mi się mała uroczystość, więc może właśnie tam warto by ją było wyprawić.

  2. Mam za sobą kilka wizyt w kuchni smakosza i moja ocena jest równie pozytywna jak twoja :) ostatnio skusiłam się na tatara z polędwicy wołowej, dewolaja plus na deser wybrałam owoce zapiekane w koglu moglu. Każde danie bardzo mi smakowało ( zresztą każda wizyta tutaj kończy się u mnie ucztą dla podniebienia :D). Fajnie, że restauracja docenia smak tradycyjnych polskich potraw i to właśnie one królują w menu. Jestem ciekawa co nowego niedługo się u nich pojawi i pewnie chętnie skosztuję kulinarnych nowinek ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.