Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka często niesłusznie bywa oskarżana o brak ciekawych smaków i posumowana przez dwa główne produkty: piwo i kiełbasę. A jednak oba z nich Niemcy udoskonalili do perfekcji. Wśród potraw szczególnie kiełbasa występuje w niezwykłej różnorodności smaków i kształtów. Produkowana jest z najróżniejszych rodzajów mięs, w jej skład często wchodzą podroby i warzywa.

Niektóre z kiełbas wzbogacane są korzennymi przyprawami oraz owocami. Oprócz tego Niemcy gustują we wszelkiego rodzaju mięsach oraz wędlinach, a także potrawach z mąki oraz ziemniaków, przypominających kuchnie słowiańskie i nimi inspirowane. Ważnym warzywem jest w niemieckiej kuchni kapusta.
Niemiecka kuchnia pachnie przyprawami klimatu środkowoeuropejskiego: lubczykiem, koperkiem, majerankiem, pietruszką, kminkiem i jałowcem. Jest bliższa naszej rodzimej kuchni, zarówno pod względem smakowym jak i połączeń produktów.
Niemieckie piwo słusznie uważane jest za jedno z najlepszych na świecie i posiada nawet swoje święto w postaci Octoberfest. Produkcja tego trunku stoi w Niemczech na najwyższym poziomie i jest bardzo starannie kontrolowana. Stąd też w Niemczech istnieje ogromna różnorodność piw. Za doskonałe uważane są też niektóre niemieckie wina.

Kuchnia niemiecka – znane potrawy

Mało jest niestety potraw niemieckich słynnych na cały świat, być może z powodu specyficznych połączeń tłustości i mączności, co powoduje, że wydają się ciężkie i mało apetyczne. Brak również unikalnych połączeń dających w efekcie spektakularną potrawę, do tego o pięknej prezencji. Jednak jako apetyczny przykład można podać niemiecki sznycel oraz różnego rodzaju pieczenie i dania z kiełbas, w rodzaju currywurst.
Najpopularniejsza potrawa z ziemniaków, mogąca stanowić oddzielne danie to sałatka kartoflana, często z dodatkiem boczku. Ukłonem w stronę ziemniaków są też knedle z morelami. Choć oczywiście najpopularniejsze są po prostu ziemniaki smażone oraz ziemniaczane pierogi.
Oprócz tradycyjnie niemieckich golonek, bigosów (tak!) oraz knedli i klusek, znajdziemy też dania inspirowane kuchnią imigrantów, głównie bliskowschodnią oraz słowiańską.
Niemieckie pieczywo, które na pewno kojarzymy to pumpernikiel.

Kuchnia niemiecka – niespodzianki

Paradoksalnie najbardziej znane są niemieckie słodkości, szczególnie te związane ze świętami Bożego Narodzenia, być może z powodu bardziej uniwersalnych nut smakowych. Nie można nie wspomnieć o niemieckich piernikach, jak lebkuchen czy pierniki norymberskie. Do tego mamy jeszcze rdzennie niemiecki apfelstrudel – ciasto z jabłkami podawane na ciepło. Światowej sławy deserem jest też tort szwarcwaldzki oraz ciasteczka Linzer.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.