Kuchnia armeńska – wspaniałe aromaty

Armenia, położona na Bliskim Wschodzie w rejonie Kaukazu, posiada kuchnię w której łączą się wpływy kuchni orientalnej z różnych rejonów: Turcji, Azerbejdżanu, Gruzji, Iranu. Jest to typ kuchni bliskowschodniej o niezwykłym i aromatycznym połączeniu dostępnych w tamtym klimacie składników.

Aromaty kuchni armeńskiej są dość specyficzne i na wskroś egzotyczne. Powszechnie w użyciu jako przyprawa występuje sumak. Nadaje on cierpki i owocowy i lekko cytrusowy smak i aromat, ciężki do zastąpienia. Wśród innych przypraw i ziół wyróżnia się znaczny dodatek kolendry, mięty, czosnku oraz cynamonu i goździków. Te w połączeniu z mięsem nadają mu niezwykły korzenny i orzeźwiający aromat, unikalny dla kuchni bliskowschodniej. Powszechny jest też dodatek cząbru oraz pietruszki czy koperku.

Mięsa używane w kuchni to przede wszystkim baranina, jagnięcina, drób. Wśród warzyw królują bakłażany, ogórki, pomidory, papryka, kapusta, liście winogron. Oprócz potraw mięsnych, istnieje wiele dań wegetariańskich.

Kuchnia armeńska – wyjątkowe połączenia smakowe

W kuchni armeńskiej powszechnie używa się, co może niektórych zaskoczyć, orzechów, i to nie tylko do deserów, ale przede wszystkim do dań wytrawnych. Stosowane są jako zagęstnik i przyprawa wzbogacająca smak mięs, szczególnie drobiu i ryb.

Oprócz orzechów powszechnie spożywa się owoce. Klimat armeński obfituje w melony, morele, śliwki, pigwy, winogrona, wiśnie, granaty oraz wszelkie cytrusy. One również dodawane są do wytrawnych potraw mięsnych nadając im bogaty aromat i smak.

Kuchnia armeńska - potrawy

Wśród dań armeńskich, których sława sięga poza ten region Azji można znaleźć harissę – rodzaj potrawki przyrządzony z mięsa i ziaren pszenicy z dodatkiem warzyw i harakterystycznych przypraw. Oprócz tego warto wspomnieć khorovat – grillowane mięso z którego przyrządza się dania podobne do tereckich kebabów.

Dodatkiem do potraw mięsnych jest najczesciej pieczywo w postaci płaskiego chlebalavash. Popularne jest też ciasto filo – zarówno w odsłonie wytrawnej jak i deserowej. Z kolei najsłynniejszy armeński produkt mleczny, to dobrze znany nam kefir. Odmianą armeńskiego jogurtu jest produkt o nazwie matzoon.

Gorący klimat sprzyja też produkcji win oraz wódek i koniaków o owocowych aromatach.

Armeńskie desery są słodkie i pachną wodą rózaną oraz kwiatami pomarańczy. Obfitują z bakalie i orzechy.

Słowem, w kuchni armeńskiej znajdziemy wszytko to, z czego słynie kuchnia bliskowschodnia oraz ta, z obszaru śródziemnomorskiego (która obficie korzysta z tej pierwszej). A wszystko przesycone aromatem dojrzewających w azjatyckim słońcu darów natury.

Dodaj komentarz.

Zostaw komentarz