Krewetki z patelni z czosnkiem

Krewetki z patelni z czosnkiem

Krewetki to najbardziej popularne i najczęściej jedzone owoce morza w Polsce. Jednym z powodów ich rozpowszechnienia jest niewątpliwie niska cena. Łatwo dostać krewetki w najbliższym supermarkecie już za niewygórowaną kwotę.

Jednym z prostszych sposobów ich przyrządzenia jest usmażenie z czosnkiem i natką pietruszki.

Przepis na 2 porcje.

Składniki: 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger), 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, 40 g masła, 3 łyżki oliwy Extra, listki z 2 gałązek natki pietruszki, opcjonalnie 50 ml białego wina..

Jak przygotować krewetki z patelni z czosnkiem?

Krewetki rozmrozić oraz, w miarę potrzeby, obrać i oczyścić, pozostawiając ogonki. Posiekać czosnek i natkę pietruszki. Na patelni podgrzać połowę masła, a następnie wrzucić czosnek – smażyć przez pół minuty.

Włożyć krewetki i smażyć po minucie z jednej strony. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Następnie przewrócić krewetki i usmażyć z drugiej strony. Dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Roztopić i odstawić z ognia.

Krewetki najlepiej smakują z kawałkami bagietki, w razie potrzeby doprawione cytryną i solą morską.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.