Kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej

kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej

Kotlet schabowy, mielony, z buraczkami czy marchewka z groszkiem? To pytanie, które zadajemy sobie praktycznie w każdy weekend zastanawiając się nad niedzielnym obiadem. Pora na coś nowego… tym razem będą to kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej. Mógłbym się rozpisać o tym, jakie są one pyszne… ale chyba podam Wam od razu przepis…

Kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej – składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 6 dużych pieczarek
  • 500g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • pęczek koperku
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • 4 jajka
  • olej

Kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej – przepis:

  1. Filety z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  2. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  4. Kapustę kiszoną odciskamy z wody i kroimy w mniejsze kawałki.
  5. Koperek drobno siekamy.
  6. Szczypiorek drobno siekamy.
  7. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy 4 jajka, słodką paprykę, pieprz, pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie, ostrą paprykę.
  8. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Tak przygotowane kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej możemy podać z ziemniakami, ryżem czy surówką.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.