Klasyczna zupa ogórkowa

Klasyczna zupa ogórkowa

Bez wątpienia zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup przygotowywanych przez Polaków, nie inaczej jest także w moim przypadku. Kwaskowy smak tej zupy powoduje, że jest taka wyjątkowa.

Zupę ogórkową możemy jadać w różnych wariantach – z ryżem, z makaronem, ze śmietaną i bez śmietany, jednak chyba najbardziej klasyczną wersją jest zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną.

Zastanawiam się, jaką zupę ogórkową lubicie… dajcie znać w komentarzach, chętnie spróbuję Waszej wersji.

A teraz pora na mój przepis…

Klasyczna zupa ogórkowa – składniki (na 4 porcje)

  • 4-5 skrzydełek
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • przecier z ogórków (500g) albo ogórki kiszone
  • 4-5 ziemniaków

Klasyczna zupa ogórkowa – przepis

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do garnka z ok. 2,5 l wody dodajemy skrzydełka, ziele angielskie, liść laurowy i całość gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie dajemy pokrojone w kostkę warzywa – marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa będą „prawie” miękkie. Wyciągamy skrzydełka i dodajemy przecier z ogórków (możecie samodzielnie zetrzeć ogórki kiszone na tarce). Zupę ogórkową gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut i zdejmujemy z ognia.

Podajemy ją z łyżką śmietany… smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.