Kasza jęczmienna z warzywami

Kasza jęczmienna z warzywami

Nie spodziewaliśmy się, że kasza jęczmienna może być tak smaczna. A wystarczy tylko kilka dodatków aby stworzyć przy jej pomocy przepyszne danie obiadowe. Tak, tak sam byłem zaskoczony ale nie potrzebujemy do niej nawet mięsa. Kasza jęczmienna z warzywami będzie świetnym pomysłem na obiad dla wszystkich wegetarian i osób które od czasu do czasu mają ochotę zjeść coś innego aniżeli mięso.

Składniki na kaszę jęczmienną z warzywami:

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 250g pieczarek
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz ziołowy

Przepis na kaszę jęczmienną z warzywami:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (ok. 20 minut)
  2. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę szklimy na patelni na odrobinie oleju.
  3. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli.
  4. Pora obieramy z pierwszej warstwy liści, myjemy, kroimy w półplasterki. Dodajemy na patelnię.
  5. Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki. Dodajemy na patelnię.
  6. 1/2 papryki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pozostałych warzyw.
  7. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu ziołowego.
  8. Warzywa mieszamy z kaszą i … gotowe :)

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.