Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Od czasu do czasu trzeba zjeść coś zdrowego np. kaszę i coś bezmięsnego :) Madzia postanowiła przygotować pyszną kaszę jaglaną z warzywami, choć możecie spokojnie kaszę jaglaną zastąpić ryżem, albo kuskusem. To danie jest bardzo sycące, a jeśli odrobinę mocniej je doprawicie, to rozgrzeje Was w te mroźne jeszcze wieczory.

Składniki na kaszę jaglaną z warzywami:

  • 6-7 czerwonych papryk
  • 1 kalafior
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 4 pomidory
  • puszka białej fasoli
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne

Przepis na kaszę jaglaną z warzywami:

  1. Gotujemy kaszę jaglaną. Przepis znajdziemy na opakowaniu naszej kaszy.
  2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Jak cebula będzie już szklista przekładamy ją do dużego garnka.
  3. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka z cebulą.
  4. Cukinię dokładnie myjemy, a następnie kroimy w większą kosteczkę i dodajemy do garnka.
  5. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników.
  6. Całość dusimy razem kilka minut, a następnie dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora (NIE gotujemy go wcześniej), my użyliśmy mrożonego. Całość dusimy przez ok. 10-15 minut.
  7. Dodajemy do garnka fasolę, oraz pokrojone w kosteczkę pomidory. Całość doprawiamy do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 płaską łyżeczką ostrej papryki i 2 łyżeczkami curry.
  8. Wszystkie składniki dusimy razem jeszcze przez kilkanaście minut.

Nasz gulasz warzywny możemy podać wymieszany razem z kaszą, albo po prostu możemy nim polać kaszę jaglaną.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.